A vízfogyasztás rendkívül fontos az emberi szervezet számára. Az emberi test 70 százaléka víz, ezért érezzük a dehidratáció tüneteit gyorsan és gyakran kellemetlenül. A testsúly alapján 10 kilogrammonként 3,5 dl, vagyis két pohár víz az ajánlott napi folyadék bevitel. Tehát egy átlagos felnőtt férfi számára ez körülbelül 2,5-3 liter, a nőknek pedig 2 liter vizet jelent naponta.

Edzések előtt/közben kimondottan célszerű figyelni a rendszeres vízbevitelre és megnövelni a mennyiséget! Tudtad, hogy ezt mi úgy támogatjuk, hogy minden első bérletvásárlás mellé választhatsz magadnak egy Fit-Well Clubos kulacsot? :)

Mi történik akkor, ha nem fogyasztunk elég folyadékot?

Az emberek többsége sajnos sokkal kevesebb vizet iszik, mint amennyire szükség lenne. Legtöbbször nincs idejük, elfelejtik, vagy vizelési igény kellemetlenségére hivatkoznak.

Sokan kevesebb, mint 1 litert isznak meg naponta, ami rendkívül egészségtelen a szervezet számára. Hosszútávon ez a vízhiány, különböző betegségeket vonhat maga után. Az egészségünk megőrzése érdekében szükséges a számunkra elegendő folyadékot napi szinten bevinni a szervezetünkbe.

Ha folyamatosan kevés folyadék áll a szervezet rendelkezésére, besűrűsödik a vér, felgyorsul a szervezet öregedése, romlanak a keringési viszonyok, megnő a keringési betegségek (pl. trombózis, agyérgörcs, szívinfarktus stb.), a vesekő és egyéb vesebetegségek, valamint a húgyúti, vastagbél és emlődaganatok kialakulásának kockázata.

Hogyan tudod elkerülni a dehidratált állapotot? Úgy, hogy megelőzöd!

A dehidratáció ellen a legjobb, ha folyamatosan elegendő vizet iszol. Ha a nap folyamán elosztva juttatod be, és nem két-három alkalommal egy nagyobb adagot, sokkal könnyebb lesz és a szervezeted is könnyen hozzá fog szokni.

Ha nem tudod eldönteni, hogy elég hidratált vagy-e, akkor könnyedén letesztelheted, ha a vizeleted színe nem átlátszó, hanem sárga, akkor bizony dehidratált vagy. Szóval, ebben az esetben igyál meg egy jó nagy pohár vizet azonnal!

A nyári melegben többször érdemes egy nagy pohár vízhez nyúlni, akár félóránként is. Edzéshez nyugodtan fogyassz izotóniás italokat, BCAA-t, segíteni fog edzés közben. Pótolja az ásványi anyagokat és az edzést is jobban fogod bírni. Főleg kardió, vagy nagy intenzitású sportoknál, erős izzadáshoz erősen ajánlott ezeknek a fogyasztása.

Tippjeink számodra:

  • 2-3 órával edzés előtt 2-3 pohár folyadékot fogyassz el. Ez a folyadék tartalmazhat gyümölcsöt, gyümölcslét (valódi gyümölcsből).
  • Edzés közben 20 percenként fogyassz 1 dl-t, erős izzadással járó sport esetén pedig érdemes izotóniás itallal pótolni az elveszített ásványi anyagokat is!
  • Ne igyál egyszerre túlzottan sokat, mert az lassítja az emésztést és felszívódást is!

További bejegyzéseink:

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Elsőként értesülhetsz legújabb akcióinkról, szolgáltatásainkról.

Ismerkedj meg edzőinkkel!